Τσάι Rooibos: Η ιστορία ενός μοναδικού τσαγιού

Blog

Τσάι Rooibos: Η ιστορία ενός μοναδικού τσαγιού

Το Rooibos είναι μια ποικιλία τσαγιού με άφθονα οφέλη για την υγεία. Συνδυάζοντας πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες και μοναδικές, ιδιαίτερες γεύσεις, το συγκεκριμένο τσάι αποτελεί μια εξαιρετική βάση για ζεστά και κρύα ροφήματα.

Χάρη στη χαμηλή οξείδωση που υφίστανται τα φύλλα του, το τσάι Rooibos παράγει ένα αφέψημα με έντονες αρωματικές νότες, χαρακτηριστική γλυκύτητα αλλά και ήπια επίγευση. Η φαρμακευτική του δράση δεν περιορίζεται στη βελτίωση της υγείας των οστών, για την οποία και φημίζεται. Βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση πονοκεφάλων και αϋπνίας, αλλεργιών και πρόωρης γήρανσης.

Πώς λοιπόν αυτό το τόσο πολύτιμο ρόφημα έφτασε στα χέρια μας;

Η ιστορία του ξεκινά στη Νότιο Αφρική, στην οποία και ο “Aspalathus linearis”, γνωστός και ως “κόκκινος θάμνος” βρίσκει το ιδανικό κλίμα για να ανθίσει. Ο λαός του Χοϊσάν, χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν ο πρώτος ο οποίος είχε την ευκαιρία να απολαύσει το γλυκό αφέψημά του. Για την παραγωγή του Rooibos, τα φύλλα του θάμνου κόβονταν επιμελώς, τεμαχίζονταν σε μικρότερα κομμάτια και φυλάσσονταν σε μεγάλους σάκους. Στη συνέχεια απλώνονταν στο έδαφος ώστε να αποξηρανθούν αργά και ομοιόμορφα. Η επεξεργασία από την οποία περνάει το τσάι Rooibos από τα πρώτα ήδη χρόνια της παραγωγής του, είναι ελάχιστη, γεγονός που αιτιολογεί το ήπιο, σχεδόν βελούδινο γευστικό αποτέλεσμα.

To 1904, η παραγωγή του Rooibos ξεκινά εκ νέου, μετά από μια εκτενή σειρά πειραμάτων. Ο Benjamin Ginsberg ήταν ο πρώτος ο οποίος, μιμούμενος την κινέζικη μέθοδο της παραγωγής Keemun, δοκίμασε την ζύμωση του τσαγιού σε βαρέλια. Στα τέλη του 1920 η ζήτηση του Rooibos είχε αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που κινητοποίησε πολλούς αγρότες να ασχοληθούν με την παραγωγή του.

Σήμερα, το τσάι Rooibos βρίσκεται σε κάθε κατάστημα της Νοτίου Αφρικής, ενώ αποτελεί μια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η σύνθεσή του, χωρίς καφεΐνη, το καθιερώνει ως εναλλακτική του espresso, με το ίδιο συχνά να αποκαλείται “κόκκινος espresso”. Πρόκειται για ένα ρόφημα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το οποίο απολαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς, ιδανικά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.

Μοιραστείτε το άρθρο